Náhledový obrázek článku Víno jako symbol stříbrného plátna

Víno jako symbol stříbrného plátna

Svět filmu a vína má společného mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Víno je neodmyslitelnou součástí mnoha snímků, v nichž se stává symbolem a dokresluje atmosféru vyprávěných příběhů.

 

 

Víno reprezentuje různé aspekty lidských emocí a života. Jeho konzumace může odrážet radost, smutek, vášeň či vztek. Například ve slavném filmu "Casablanca" z roku 1942 je víno emblémem složitých mezilidských vztahů a tajemství.

Ve filmech, které se odehrávají v oblastech s bohatou vinařskou tradicí, odráží tento nápoj také místní kulturu a způsob života.

 

A na co se mrknout?

Dobrý ročník (2006)

Snímek sleduje život britského finančníka Maxe Skinnera (Russell Crowe), který zdědí vinici ve francouzském Provence. Víno zde hraje klíčovou roli v procesu proměny hlavní postavy. Max, původně tvrdý a bezcitný finančník, objevuje kouzlo vinic a výroby vína, které se stává prostředkem, který ho spojuje s rodinnou historií a přináší mu nový pohled na život.

 

Víno roku (2008)

Příběh vypráví o soutěži kalifornských vín na prestižním francouzském ochutnávání vín v Paříži roku 1976. V tomto filmu má víno dvě klíčové role. Zaprvé je symbolem snahy a odvahy kalifornských vinařů soutěžit s těmi francouzskými, a zároveň spojuje lidi a umožňuje jim vyjádřit svou vášeň a oddanost výrobě.

 

Bokovka (2004)

Hlavní postavy, Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church), se vydávají na výlet po kalifornských vinicích. Víno je zde hlasem rozmanitých lidských emocí, včetně radosti, smutku a touhy, a stává se prostředkem, který pomáhá postavám prožívat a reflektovat své životní zkušenosti.

 

Jak již bylo zmíněno, víno ve filmech není jen nápojem, ale také jakýmsi nástrojem pro vyjádření různých emocí a aspektů lidského života. Ostatně, přesvědčte se na vlastní oči. Takový filmový večer se sklenkou vína vždycky bodne.

 

 

Zdroj obrázku: Billy Huynh z Unsplash

Zpět na blog