Náhledový obrázek článku 5 mýtů o víně

5 mýtů o víně

Okolo tématu vína se traduje spousta povídaček a polopravd. Je šampaňské to stejné, co sekt? A co korek? Je ukazatelem kvalitního vína?

Pojďme si společně některé mýty vyvrátit.

 

Mýtus č. 1: Dražší víno je vždy lepší

Jedním z největších mýtů je přesvědčení, že čím více za víno zaplatíte, tím lepší víno dostanete. Pravda je však taková, že cena nemusí vždy odrážet jeho kvalitu. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují cenu, jako je reputace vinařství, region původu a období sklizně. Není nezvyklé najít výborné víno za přijatelnou cenu, zatímco některá drahá nemusí splnit vaše očekávání.

 

Mýtus č. 2: Šumivé víno, prosecco, šampaňské a sekt

Máte pocit, že mezi těmito termíny není žádný velký rozdíl a občas jedno slovíčko zaměníte za druhé?

Šumivé víno je obecný termín pro vína, která obsahují oxid uhličitý, který vytváří charakteristické bublinky.

Konkrétním druhem je například prosecco, které je speciální především jeho regionálním původem a metodou výroby. Ta spočívá ve zpracování specifických odrůd hroznů, které rostou v severní Itálii.

Šampaňské pocházející ze slavné oblasti Champagne ve Francii a prochází náročným a přísným procesem kvašení přímo v láhvi.

Oproti tomu sekty jsou bublinky z jiných regionů než šampaňské. Jsou vyrobeny různými metodami a kvasí v nádržích. Tato vína mají ale také své kouzlo – jsou svěží, často mladší a cenově dostupnější než šampaňské.

 

Mýtus č. 3: Starší víno je vždy lepší

Je pravda, že některá vína zrají s časem a mohou nabýt na komplexitě a chuti. Nicméně ne u všech vín tomu tak je. Existují druhy jako jsou například růžová a některá bílá vína, která jsou určena k pití v mladém věku. Starší víno také nemusí být vždy cenově dostupné. Je důležité mít na paměti, že věk není jediným kritériem pro jeho kvalitu.

 

Mýtus č. 4: Víno z jednoho hroznu je vždy lepší

Mnozí věří, že víno vyrobené z jednoho druhu hroznů (tzv. „single varietal“) je vždy lepší než jejich směs. Realita však není tak jednoduchá. Směsi vína, známé jako cuvée, mohou kombinovat různé odrůdy a vytvořit komplexní a vyvážené chutě. Každý druh hroznů má svá vlastní specifika, a tak směs může nabídnout větší pestrost chutí a vůní.

 

Mýtus č. 5: Korkový uzávěr je vždy lepší než šroubovací

Existuje dlouhodobý mýtus, se kterým se často setkáváme, že víno s korkovou zátkou je kvalitnější než víno uzavřené šroubovacím uzávěrem. Mnoho lidí se domnívá, že korek je tradiční způsob uzávěru vína a znamená vyšší kvalitu. Chyba lávky. Šroubování má své výhody, zejména co se týče udržení čistoty vína a snížení rizika korkové pachuti, což je problém, který může postihnout právě víno s korkem. Tento moderní způsob uzavírání se začíná používat už i v tradičních vinařských oblastech Itálie a Francie.

 

A co říci na závěr? Odhoďte předsudky.

Ochutnávejte víno s radostí a zvědavostí. Nezapomeňte, že nejlepší víno je to, které vám přináší potěšení.

 

 

Zdroj obrázku: Oscar Söderlund z Unsplash

Zpět na blog