Náhledový obrázek článku Základní fakta o proseccu

Základní fakta o proseccu

Prosecco si získalo srdce mnoha milovníků vína po celém světě, a pro spoustu z nás neodmyslitelně patří k letním večerům. Co o něm ale doopravdy víme?

 

Bylo nebylo…

Prosecco má hluboké kořeny v italských regionech Veneto a Fruili, přesněji ve stejnojmenné vesničce Prosecco, po které také toto šumivé víno zdědilo svůj název. První zmínky o proseccu sahají až do 16. století, kdy neslo pojmenování Ribolla.

V průběhu 19. století se toto šumivé víno začalo těšit větší oblibě, zejména u italské šlechty. Klíčovým mezníkem bylo v roce 1963 zavedení označení "Denominazione
di Origine Controllata", chcete-li jen DOC, tedy Ochranné označení původu. To byl také první krok k regulaci a zajištění kvality.

 

Kolébka prosecca

Dnes se Prosecco stále vyrábí v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia na severovýchodě Itálie. Zvláště známé jsou pak oblasti Conegliano-Valdobbiadene
a Asolo, které jsou prestižními subregiony. Pro své klimatické podmínky jsou ideální pro pěstování hroznů.

 

Z vinice do sklenice

Výroba prosecca začíná výběrem vhodných hroznů odrůdy Glera, která je pro tyto bublinky typická.

Následuje dvojí fermentace a stáčení do tlakových ocelových nádob, kde se víno stává šumivým. Kvasinky v tomto případě hrají zásadní roli v procesu vytváření bublinek.

 

Teď víte to nejdůležitější, zbývá už jen ochutnat.

 

 

Zdroj obrázku: Kate Bezzubets z Unsplash

Zpět na blog