Náhledový obrázek článku Významné vinařské oblasti – Asolo a Valdobbiadene

Významné vinařské oblasti – Asolo a Valdobbiadene

Itálie je domovem nejen mnoha výborných tichých vín, ale také těch šumivých. Povídání o proseccu, o jeho historii a výrobě, si můžete přečíst v jednom z našich starších článků zde.

Dnes se pojďme podívat, kde bublinky vznikají. Mezi proseccem a jeho regiony existuje skutečný klenot: Asolo a Valdobbiadene.

 

Asolo

Asolo, oblast s půvabnými uličkami a malebnými vinicemi, se nachází mezi Dolomity a Jaderským mořem v provincii Treviso, regionu Benátsko. Jeho poloha vytváří ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Mírné klima, ovlivněné horským prouděním vzduchu a mořskými vlivy, přispívá k optimálnímu zrání hroznů. Teplé letní dny a chladné noci umožňují hroznům získat ideální rovnováhu cukru a kyselin.

Oblast Asolo



Svahy kolem této oblasti jsou osázeny vinnou révou, což není jen krásné na pohled, ale také to má svůj praktický význam. Svahy umožňují lepší odtok vody a slunce lépe proniká k hroznům, což přispívá k jejich kvalitě. Různorodost půdy, od vápence po jílovitou, umožňuje pěstování různých odrůd.

Tato oblast není tak známá jako její soused Valdobbiadene, ale přesto je důležitou součástí světa prosecca.

 

Valdobbiadene

Pokud hovoříme o proseccu, není možné nezmínit Valdobbiadene. Tato úchvatná oblast, která se rozkládá na svazích kopců mezi městy Conegliano a Vittorio Veneto, je považována za království prosecca.

Valdobbiadene, podobně jako Asolo, leží v Benátsku, a tudíž jsou zde podmínky pro pěstování taktéž ideální. Půda je zde bohatá na minerály, které svědčí odrůdě Glera, z níž se prosecco vyrábí.

Oblast Valdobbiadene



Region je znám svým Prosecco Superiore DOCG, které je považováno za vrchol italského prosecca. Toto víno pochází výhradně z této oblasti a je vyrobeno podle tradičních metod, což mu dodává jedinečnou chuť i aroma.

V roce 2019 byla okolní vinařská krajina severoitalských měst Valdobbiadene a Conegliano zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO pod názvem "Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene", což lze přeložit jako "Kopce Prosecca u Conegliana a Valdobbiadene".

 

Asolo a Valdobbiadene jsou nejen oblasti, kde se produkuje kvalitní prosecco, ale také místa s bohatou historií, kulturou a malebnou krajinou. Navštívit tyto regiony znamená nejen ochutnat některé z nejlahodnějších bublinek, ale také se ponořit do atmosféry, která dýchá tradicí a vášní pro víno.

Zpět na blog